de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Ithaka I

Vandaag reist Gre met mijn zus en schierzus naar Griekenland. Ik zal onze dagelijkse telefoontjes even missen. Ze verblijven op een eiland vlak bij Ithaka, ooit de thuishaven van Odysseus, de sluwerd, die, op weg naar huis, overal rondzwierf na verwoesting van Troje's heilige veste, strijdend om eigen lijfsbehoud en dat van zijn metgezellen. Odysseus' tocht is een prototype van de reis van de held.
De Griekse dichter Kavafis heeft een prachtig gedicht geschreven, getiteld "Ithaka". Ik zet het in een vertaling van Hans Warren in een aparte blog. Het gaat over de reis (van held of pelgrim).
Wat mij trof:
- je angsten en demonen zitten vooral in jezelf: je zult ze niet ontmoeten wanneer je geest hun geen gestalte geeft. Ik herken dat wel; het kost me soms moeite de bezorgdheid over het onbekende van de dag van morgen los te laten.
- wens dat de weg lang mag zijn. De reis als doel. Zelf zit ik nog in dat dubbele gevoel: zo snel mogelijk aankomen tegenover zo veel en zo lang mogelijk genieten. Wederwaardigheden en belevenissen genoeg. Dat wel, en soms raakt het oog verzadigd. Vriendin schreef "ga je niet te snel" ? In zekere zin dus wel. Maar de Spaanse Camino komt nog ...
- blijf altijd denken aan Ithaka. Daar aankomen is je doel. Voor Odysseus was Ithaka zijn woonplaats. Santiago is mijn doel. En uiteindelijk weer Delft. Daar gaat de reis dan verder.
Er is vast veel meer te zeggen over Ithaka (laat maar horen). Maar dit wilde ik, met vooral het gedicht, je vast meegeven.
Espoey, een dagreis voor Oloron. Het is heet, dus ik doe korte stukken. Groet, kees

2 Reacties op Ithaka I:

Comments RSS
Mieke Willems on vrijdag 11 mei 2012 18:18
Beste kees, Afgelopen maandag 7 mei heb ik jouw growtwn aan de tekengroep overgebracht. Mijn plan was het verhaal voor de pauze te bewaren, ware het niet dat Laurens vroeg: "Heeft iemand al iets van kees gehoord" Men denk waarschijnlijk dat jij aan iedereen een mail stuurt. Net als je eerste mail waarin je vertelt wanneer je zou vertrekken of zo. Ik heb verteld dat ze jou via WWW.kennismakerij.nl kunnen vinden, maar ik weet niet of ze dat echt onthouden. Anders vertel ik het volgende week nog wel een keer. In ieder geval moest ik je van iedereen heel veel groeten doen. En dat we op 1 juli op een boerderij in de Lier geloof ik gaan schilderen had ik al verteld. Groetjes en weer een goede tocht verder!! Mieke Willems
Reageren op een reactie


verkopen Rolex horloges on zondag 15 juli 2018 10:45
Thanks
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment