de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

La Chatre

Vandaag, zondag 29 april 2012, in La Chatre aangekomen. 130 km onder Nevers. Het weer lijkt wat beter te worden. Gisteren en vandaag overwegend mooi weer, hoewel het afgelopen nacht gestortregend heeft en hard gewaaid. Ook vandaag stond er weer een harde wind. M'n laatste bericht voor Vezelay kwam nog uit Chalons, zaterdag 21 april, ruim een week geleden. De zondag daarna, Frankrijk is dan uitgestorven, ben ik in een dag naar Troyes gereden en heb daar gekampeerd. Ik heb de wind en de wegen en soms de regen wat meer leren accepteren. Het is zoals het is. Ik reed toen door veel koolzaad velden en lange open hellingen.
Maandag naar Ligny le Chatel, waar de camping nog niet open was, maar waar ik uiteindelijk van de beheerder in zijn kantoortje mocht slapen. Een soort warme trekkershut. Super aardig, want het regende behoorlijk. Onderweg geniet ik van de omgeving en maak af en toe een foto. Er is zoveel moois te zien, maar ik kan niet alles 'vasthouden' in beeld. De landschappen wisselen elkaar ook snel af. Smalle intieme beekdalen en lange strekken open weg. Vanaf Ligny zag ik ook de eerste wijnranken (Chablis). Van de champagne heb ik weinig gemerkt.
Dinsdag 24 april via Auxerre, waar ik in de kathedraal een stempeltje bemachtigde. Daarna 40 km over een jaagpad langs het kanaal van Nivernais gereden. Lekker vlak en het schoot lekker op. Maar het was de opmaat naar een steile klim naar Vezelay. Vanuit Vezelay stuurde ik al een 'tussenbericht'. Het was een mooie ervaring. Ik zag een beetje op tegen het traject naar Nevers, en wilde dat daarom in twee niet al te lange stukken doen. Maar het viel eigenlijk erg mee. Die donderdag, na Vezelay, heb ik de hele dag in de regen gereden. Maar het was wel een mooie tocht. Ik kwam 'toevallig' in een refugio (slaapplaats speciaal voor pelgrims) terecht. Samen met twee lopende Fransen. Wel gezellig, maar even wennen om op een brits te slapen met iemand anders naast je. Door de regen fietsen is onaangenaam (lopen ook, vonden de Fransen). Maar zo'n refugio-ervaring maakt veel goed.. Bovendien regelde de beheerder van de refugio een tweede refugio voor me in Nevers. Super !
Vrijdag 27 april het tweede deel naar Nevers. Prachtige tocht, waar ik zeer van genoot (goed weer ook), tot er een spaak brak. Ik schrok me wild; mijn onoverwinnelijke Koga ! Daarna ga je toch een beetje 'op eieren rijden'. In Nevers was gelukkig een fietsenmaker (!), die een nieuwe spaak zette. Ik kon ondertussen Nevers bekijken. De refugio in Nevers was een prive-initiatief van twee oud-Santiago-gangers en zag er prachtig uit. Vlak bij de brug over de Loire (en dus op loopafstand van het centrum en de fietsenmaker ! Zaterdag 28 april ging ik een beetje onzeker op pad, vanwege die spaak en een verwacht zwaar traject. Ik ervaar dan hoe kwetsbaar je bent. Maar ook vanuit Nevers kon ik een tijdlang het jaagpad langs het (in onbruik zijnde) kanaal van Berry volgen. Het werd een mooie rit naar StAmandMontrand. Ik hoopte daar een pelgrimsherberg te vinden, maar kwam tenslotte uit bij een nog gesloten jeugdherberg. Dan maar liever de camping; het was lekker weer. Op de camping ontmoette ik drie andere fietsende Santiago-gangers (een NL, een D en een F). Leuk om ervaringen uit te wisselen. Ze hadden alle drie, net als ik, geleden onder de wind en de regen. En ze waren blij met de weersomslag.
Ook vandaag, zondag 29 april, een vrij korte rit (55 km) naar La Chatre, een vrij grote stad. Gedeeltelijk samen met Heinz, de Duitser.
Ik ben nu geland in een hotelletje, waar ook Heinz zit en twee nederlandse lopende vrouwen. We hebben samen uitgepufd met een goed glas en samen gegeten. Veel gepraat. Kadootjes van St. Jacobus benoemd. Inderdaad ontmoet ik na Vezelay steeds meer mede-reizigers.
Ik doe niet zulke lange stukken (meestal ben ik al rond twee uur op de plaats van bestemming). Ik geniet van de weg en het landschap. En van het onbeschrijflijke goede gevoel als je 's morgens weer in het zadel zit.
Tot de volgende keer !
Kees

1 Reactie op La Chatre:

Comments RSS
Johan van R on maandag 30 april 2012 23:01
Kees, weer heel interessant om je vorderingen en belevenissen te lezen. Bewondering voor je tocht. Maar ook bewondering voor de voetgangers, deze hebben nog een hele lange weg te gaan. Dan lijkt de fiets mij toch aantrekkelijker, hoewel in dit gebied heb je ook de nodige pieken en dalen te gaan en dat lijkt me ook inspannend. Ik wens je beter weer toe en ben benieuwd naar je volgende verslag. Hartelijke groet, Johan
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment