de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Vezelay

Vandaag even een tussenbericht. Gisteren, 24 april, ben ik in Vezelay aangekomen. En dat doet me onuitsprekelijk genoegen. Niet alleen omdat ik precies in twee weken hier ben (met 1000 km op de teller), maar vooral omdat dit op de pelgrimsroutes een belangrijke plaats is. Ik heb er een dag rust bijgenomen om hier even rond te kijken; lekker in een eenvoudig hotel. Wat een luxe voor deze reiziger. De basiliek is prachtig; ben er een paar keer geweest (stempeltje, jawel !). Heb er vandaag de middag-'dienst' bijgewoond, op aandringen van een nederlandse zuster, die ik er tegen kwam. Wel mooi, hoewel ik het Frans niet kon volgen.
De vele kerken, kathedralen en basilieken die ik binnenga roepen een diepe emotie bij me op. Het is de enorme verstilde ruimte en het licht. Maar ook het besef dat dit plekken zijn waar mensen al eeuwen hun geloof en hoop voor de toekomst vorm geven. Daar stap ik dan binnen en ben er deelgenoot van. Het zijn momenten waarop ik besef dat mijn fysieke reis ook een spirituele dimensie heeft en verbonden is met de zoektocht van alle tijden en alle plaatsen naar zingeving en eerbied voor het menselijk bestaan. Deze kerken zijn geen gewone toeristische attractie, maar zijn opgericht als plekken van aanbidding (zegt meestal een bordje aan de ingang van de kerk). Het zijn getuigenissen van 'mensen van de weg', zoals christus-gelovigen in het begin genoemd werden. De verbondenheid met die 'weg' en mijn reis welt dan in me op, als ik een even op een stil bankje achterin de kerk zit te genieten.
Vezelay is klein en redelijk overzichtelijk. Ik heb een mooi museum bezocht (met twee piep-kleine Giacometti's) en de burcht -want dat is het eigenlijk- rondgelopen. Prachtig uitzicht; jammer dat het weer niet beter wordt.. Langzamerhand kom ik ook wat andere (lopende) pelgrims tegen. Dat levert wat kleine ontmoetingen op en wederzijdse wensen voor een goede tocht.
Tot de volgende keer, kees

2 Reacties op Vezelay:

Comments RSS
Jacqueline van der Vet on donderdag 26 april 2012 22:39
HALLO KEES, WAT FIJN DAT JE ER AL 1000 KM ER OP HEBT ZITTEN. WAT ZUL JE GENIETEN VAN ALLE ONTMOETINGEN, UITZICHTEN EN ZOALS IK BEGRIJP VAN DE RUSTDAGEN. WIJ ZITTEN BIJNA AAN DE KONINGINNEDAG EN HEBBEN NET ALS JIJ WISSELVALLIG WEER. IK WENS JE EEN GOEDE TOCHT VERDER EN ZAL JE MET PLEZIER VOLGEN.
Reageren op een reactie


Goedkoop horloge online on zondag 15 juli 2018 11:40
But I want to improve my skills somehow.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment