de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

De reis van de held

Mijn tocht naar Santiago de Compostella beschouw ik ook als een avontuur, dat in de traditie staat van de pelgrimsreis. De pelgrimsreis is een metafoor voor het leven zelf. Een ontdekkingstocht naar zin en bestemming. Mensen van alle tijden en alle plaatsen hebben elkaar daarover verhalen verteld in mythes, sprookjes, sages, legendes en religies. Joseph Campbell, die die verhalen van over de hele wereld bestudeerde, heeft er een universeel patroon in gezien, dat hij als “de reis van de held“ typeerde. Ook deze reis kun je opvatten als een metafoor voor de levensloop van ieder mens. En voor het grote avontuur van de mensheid, zegt Campbell er bij. Verkijk je niet te zeer op het woord “held”.Je bent in je eigen levensverhaal de held.
 
Het patroon van de heldenverhalen begint met de oproep (de “roeping”) tot het avontuur. Nadat de held de drempel van het avontuur heeft overschreden wachten hem (of haar) beproevingen. De helden uit de sages en legenden komen na hun worstelingen en avonturen allemaal terug met iets waar hun samenleving beter van wordt. Een gave, wijsheid, een bron van vreugde, een elixer of iets dergelijks.
 
Campbell haalt een prachtige passage uit één van de Arthur-legenden aan. De ridders van de ronde tafel zitten aan aan een banket. Maar Arthur heeft verordineerd dat ze niet mogen eten voor er een avontuur gebeurd is. Plotseling verschijnt daarop de Heilige Graal, niet in alle luister, maar bedekt. En even plotseling verdwijnt de Graal weer. De ridders zweren elkaar de Graal te vinden om die in alle luister te kunnen aanschouwen. Ze vonden het onbetamelijk om in een groep op pad te gaan. Ieder ging apart het Woud van Avontuur in, op een zelf gekozen plek, waar het woud het donkerste was en waar geen pad was.
 
Hoewel ik mijn reis als een avontuur zie (omdat ik aan het begin van de dag niet weet waar ik ’s avonds zal zijn en wat ik onderweg tegenkom), ga ik over gebaande wegen, zelfs door het duistere woud, met kaart en kompas, langs herbergen en campings. Ik zal mezelf daarom niet vergelijken met de Graal-ridders. Maar toch greep die passage me. Als er al een pad is, is daar iemand anders langs gegaan, zegt Campbell. Je moet je eigen pad naar je bestemming vinden. Ieder mens is uniek en baant zijn eigen weg door het leven. Met helpers, maar ook met beproevingen.
 
Zulke gedachten spelen door m’n hoofd terwijl ik m’n reisvoorbereid. Het avontuur lokt, maar is ook spannend. Het is fantastisch dat ik dit kan doen. Maar ook: Wat kom ik onderweg tegen ? Houden m’n spullen zich goed ? Houd ik het fysiek vol ? Kan ik het alleen zijn wel aan ? En zo meer. Ik ga het hopelijk allemaal ontdekken.
 

5 Reacties op De reis van de held:

Comments RSS
Mariska on zondag 8 april 2012 11:35
Een heel goede reis!! Geniet ervan! succes bij de Ardennen, je kunt altijd nog wandelend de Ardennen door ;)af en toe een tekening maken kan je dan als een excuus gebruiken als je wilt stoppen omdat je zo moe bent...of zoals wij altijd zeggen als we wandelen in de bergen: zo even genieten van het uitzicht!! Kijken jullie wel om je heen??!!! hijg hijg puf puf...hahaha Neem je een mapje aquarelkaarten mee? kan je die tekenen en meteen versturen naar je maandagavond collega's!! Veel plezier Kees, ik ga je volgen (op je blog dan hahaha) Mariska
Reageren op een reactie


Johan v R on zondag 8 april 2012 21:00
Een hele goede reis gewenst, uitrusting inmiddels goed op orde? We gaan je volgen en zijn benieuwd naar je ervaringen, Johan
Reageren op een reactie


Leendert on maandag 9 april 2012 14:59
Beste Kees, veel succes en hou je goed. Hopelijk spoedig lekkerder weer dan wat we nu hebben. Zal met belangstelling je verslagen of tekeningen? lezen/bekijken. Tot volgend seizoen bij VAK ? GRoeten, Leendert
Reageren op een reactie


Jacqueline van der Vet on woensdag 11 april 2012 00:01
Beste Kees, wat een tocht om te ondernemen. Maar ook avontuurlijk! Ik hoop dat vooral de weergoden jou gunstig gestemd zijn, zodat het regenpak in de tas kan blijven. Geniet ervan en ik wens veel leuke ontmoetingen toe onderweg. Blijf je in ieder geval volgen op deze reis!
Reageren op een reactie


luxe horloges on vrijdag 13 juli 2018 09:18
Ik denk dat dit de beste replica moet zijn die ik ooit heb gekocht. Ik deel deze website met mijn vrienden, ze zijn erg blij, de prijs is zo goedkoop en ik kan zo'n goed horloge kopen.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment