de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

april 2012

La Chatre

Vandaag, zondag 29 april 2012, in La Chatre aangekomen. 130 km onder Nevers. Het weer lijkt wat beter te worden. Gisteren en vandaag overwegend mooi weer, hoewel het afgelopen nacht gestortregend heeft en hard gewaaid. Ook vandaag stond er weer een harde wind. M'n laatste bericht voor Vezelay kwam nog uit Chalons, zaterdag 21 april, ruim een week geleden. De zondag daarna, Frankrijk is dan uitgestorven, ben ik in een dag naar Troyes gereden en heb daar gekampeerd. Ik heb de wind en de wegen en soms de regen wat meer leren accepteren.

Vezelay

Vandaag even een tussenbericht. Gisteren, 24 april, ben ik in Vezelay aangekomen. En dat doet me onuitsprekelijk genoegen. Niet alleen omdat ik precies in twee weken hier ben (met 1000 km op de teller), maar vooral omdat dit op de pelgrimsroutes een belangrijke plaats is. Ik heb er een dag rust bijgenomen om hier even rond te kijken; lekker in een eenvoudig hotel. Wat een luxe voor deze reiziger. De basiliek is prachtig; ben er een paar keer geweest (stempeltje, jawel !). Heb er vandaag de middag-'dienst' bijgewoond, op aandringen van een nederlandse zuster, die ik er tegen kwam.

Trappen en sturen

Dit is m'n tweede blog onderweg. Ik stuur het bericht vanuit Chalons en-Champagne, met ongeveer 750 km op de teller. Gisteren heb ik ruim 100 km gereden, beetje heftig. Het is nu zaterdag 21 april en ik houd een rustdag in een hotel ! Heerlijk twee nachten in een bed en lekker wat spullen wassen. En de stad bekijken.
Allereerst bedankt voor alle vriendelijke, bemoedigende reacties op m'n vorige blog. Helaas kan ik niet iedereen persoonlijk beantwoorden, vooral omdat mijn ziggo-mail niet verzendt (wel ontvangt; dus stuur vooral mails.

Eerste ervaringen

Daar heb ik nu maanden lang naar toe geleefd.  Vanaf het prille idee. Dan de voorbereidingen. Eerst nog het afscheid van m'n werk. Daarna een beetje nasudderen. Dan het inpakken: er gaat veel te veel mee. De avond voor vertrek: nerveus, spanning. Gelukkig waren er kinderen en vrienden om ons gezelschap te houden. De laatste mailtjes en de andere dingetjes die nog nodig moesten.
Woensdagochtend, 11 april, sta ik om negen uur klaar om op te stappen. Volbeladen. Uitgezwaaid door Gre, Hannah, Thomas (en Kim).

De reis van de held

Mijn tocht naar Santiago de Compostella beschouw ik ook als een avontuur, dat in de traditie staat van de pelgrimsreis. De pelgrimsreis is een metafoor voor het leven zelf. Een ontdekkingstocht naar zin en bestemming. Mensen van alle tijden en alle plaatsen hebben elkaar daarover verhalen verteld in mythes, sprookjes, sages, legendes en religies. Joseph Campbell, die die verhalen van over de hele wereld bestudeerde, heeft er een universeel patroon in gezien, dat hij als “de reis van de held“ typeerde.

Weemoedig afscheid

Leonard Cohen heeft recent een nieuwe CD uitgebracht. “Oldideas” heet ie en er staan weer prachtige nummers op. Het openingsnummer heet “Going home”; hij drijft daarin een beetje de spot met zichzelf. “I want to speak with Leonard; he is a sportsman and a shepherd; he is a lazy bastard, living in a suit”. Dat liedje zat in mijn hoofd toen ik me op de laatste dag van mijn werkend bestaan op kantoor meldde. De uitnodiging voor mijn afscheid deed kond van mijn sportieve prestaties op de schaats en op de fiets, alsof ik een echte sportsman ben.