de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

De teerling is geworpen

De teerling is geworpen. Ik heb ontslag genomen van m’n werk. De KennisMakerij met zomerreces gestuurd. Tijd voor de voorbereiding op de grote reis: op de fiets naar Santiago de Compostella.
Veel mensen vragen me waarom ik die reis wil maken. Het antwoord is niet één-voudig.
Toen wij in 2000 een lange reis door Vietnam maakten, hadden we een boekje bij ons, waaruit één onzer reisgenoten ’s avond een hoofdstuk las. “Naar het land dat ik u wijzen zal”, van H. Andriessen. Een boekje over de spiritualiteit van het pelgrimeren. Dat boekje zal ik nog wel eens citeren.
Ook Paolo Coelho inspireerde me met zijn boekje over de reis naar Santiago. Toen dacht ik al: dat wil ik ook. Een beetje romantisch, dat wel. Een grote voettocht, zwervend langs ’s Heeren wegen. Maar ik ben geen wandelaar, ik ben een fietser. En toen we een aantal jaren terug de fietsvakanties er aan moesten geven, omdat Gré niet meer zo lang en zwaar kon fietsen, voelde ik dat ik er dan af en toe maar alleen op uit moest trekken. Weer later kwam ik een oud-collega tegen die naar Santiago gewandeld was. ‘Ik ben een ander mens geworden”. Haar verhaal over haar tocht in het programma van de KennisMakerij was een extra stimulans voor mij. Zo rijpte langzamerhand het plan om de tocht te gaan maken. Na mijn pensionering. Of liever: vóór mijn pensioen. Want ik wilde in het voorjaar fietsen, om de ergste zomerhitte in Spanje vóór te zijn. Dan moest ik dus vervroegd uittreden, want ik wordt in juli pas 65. Vandaar dat ik ontslag moest aanvragen, anders kan je niet met de VUT. Vreemde gewaarwording, want ik wilde helemaal niet met ontslag ! En zo is het gekomen. Maar of dit nu het hele verhaal is ? Die Andriessen, van dat boekje, zegt ergens:
“Er zijn eindeloos veel redenen om het te doen en minstens evenveel om het niet te doen. Er pleit evenveel vóór als tegen. De echte beweegreden ligt dieper. Is het een rest van het ‘heimwee naar verten’ dat zich in de jeugdjaren in de ziel nestelt en zich plotseling weer aanmeldt ? Rond de veertig is dit een bekend verschijnsel. Is het het verlangen naar alle niet gemaakte reizen, naar het ongeleefde leven, naar de trekkracht die van de horizon uitgaat en die ons wegzuigt van het vaste sedentaire leven met zijn dagelijkse routines en gewoonten, dat ons van zoveel afsluit ? Of is het het onuitroeibare oerbeeld dat in ons werkt en ons beduidt dat ons leven inderdaad een weg is; en dat ons oproept om dan ook te doen wat wij ten diepste zijn: mensen op doortocht die geen vaste woon hebben.”
En zo wordt deze reis hopelijk voor mij een overgang van het werkend bestaan naar een andere levensfase. Een “rite de passage”.

4 Reacties op De teerling is geworpen:

Comments RSS
annemiek grootendorst on zondag 25 maart 2012 20:31
hallo Kees, Wat een besluit en wat een mooi plan! Ik ga je graag volgen. Eerlijk gezegd heb ik bij het horen van de tocht naar Santiago altijd wel een stemmetje die zegt: he he , ja hoor, het moet natuurlijk Santiago zijn , want een gewone lange tocht werkt niet. Dat is mijn septische kant. Anderzijds, heb ik momenteel buitengewone belangstelling voor manier om - het- leven - zoals - we- dat - nu -eenmaal- leven eens te doorbreken. En dan zonder: vreemd gaan, te dure auto, huis of anderszins te gaan doen. Kortom Kees, ik ga je tocht graag volgen en ben heel benieuwd ook wat je via de blog wilt gaan delen. Dat is dan weer een andere kant . Voor nu: een goede afronding van je werkzame leven en ik laat me verrassen door je berichten. Veel plezier met de voorbereiding. Warme groet, Annemiek grootendorst
Reageren op een reactie


Yvonne Vervloet on zondag 25 maart 2012 21:54
Hallo Kees, Je kent mij nog niet. Ik ontvang al wel een paar maanden jullie nieuwsbrief met mooie lezingen. Ik heb ze helaas nog nooit bezocht. Ze lijken mij heel bijzonder en zeer de moeite waard. Vaak ben ik op woensdagavonden verhinderd. Mijn voornemen is vanaf september kennis met jullie en de lezingen te komen maken. Je besluit om naar Santiago te gaan fietsen vind ik moedig en nastrevenswaardig. Leuk om je via het blog te volgen. Heel veel plezier en mooie momenten op je 'rite de passage" gewenst. Hartelijke groeten van Yvonne Vervloet
Reageren op een reactie


Ria on zondag 25 maart 2012 23:07
Hoi Kees - en Gré, Het gaat nu 'echt' worden! Leuk om je via een blog te kunnen volgen; ga ik zéker doen. Ik ben ook wel benieuwd naar dat boek van Herman Andriessen. Zelf ben ik net begonnen in een ander boek van hem: Een eigen weg te gaan - ouderen en spiritualiteit. Ben al vele mooie gedachten tegen gekomen. Een mooi afscheid op/van je werk gewenst; sterkte en tot ziens! Lieve groet van Ria
Reageren op een reactie


Lever een verscheidenheid aan replica-horloges, waaronder Breitling, Omega, Cartier, Tag Heuer, Associated Press en andere luxe replica-horloges.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment