de KennisMakerij - verbindt mensen !
RSS

Recente posts

de camino, 3 jaar later
Column
acht weken na vertrek
zeven weken onderweg
Over het verlangen

Archief

mei 2015
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
oktober 2010
september 2010

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Verlos ons uit de greep van het kwaad

Afgelopen zomer waren we in Polen met vakantie. Een rondrit langs de steden Poznan, Torun, Warschau, Lublin, Przemysl, Krakau en terug over Praag en Leipzig. Vlak bij Lublin ligt Majdanek, één van de grote concentratie- en vernietigingskampen van de Nazi’s. Deze streek van Polen is vol van dergelijke plaatsen. Schuldig landschap ? Voorbij Krakau bezochten we ook Auschwitz en Birkenau. Het zijn plaatsen die je onherroepelijk bij de keel grijpen als je er rond loopt. Dat komt niet zozeer door de plek zelf, want de kampen liggen er “vredig” bij.  Hoewel we in Majdanek kletsnat geregend zijn. Maar in Auschwitz scheen de zon. Aangrijpend zijn niet alleen de resten van de kampen: de barakken, de gaskamers, de veelal verwoeste crematoria, de hopen schoenen, kleren en andere persoonlijke bezittingen van hen die hier vermoord zijn.. Nee, het is vooral de uitgestrektheid, de enorme schaal van deze moord-industrie, die zich aan je opdringt als je over de uitgestrekte terreinen loopt. En de vraag waarom mensen dit elkaar aandeden en -doen. Wat zit er achter deze ontmenselijkende vernietigingsdrift, achter deze enorme logistieke operatie, de planning en bouw van deze moordfabrieken? Als je daar rondloopt heb je het gevoel dat je oog in oog staat met het Kwaad.
 
Waarom is dit kwaad in de wereld, waarom discrimineren, vervolgen en vermoorden mensen elkaar ?
Op zoek naar antwoorden, heb ik “Eichman in Jerusalem” gelezen, Hannah Arendt’s rapportage over de banaliteit van het kwaad. Ik heb de huiveringwekkende autobiografie van Rudolf Hoess gelezen, de kampcommandant van Auschwitz, die hij moest schrijven, kort voor hij –in Auschwitz-  werd opgehangen. De galg staat er nog altijd. Ik heb de biografie van Heinrich Himmler, de man achter de SS en de kampen, gelezen. Maar nergens een antwoord op die vraag naar het waarom. Er is geen antwoord. Netzomin als er een antwoord is de vraag waarom het “goede” in de wereld is. Er is kennelijk alleen het onderscheid. En het appèl om het goede te op doen en het kwade na te laten.
 
 
 

1 Reactie op Verlos ons uit de greep van het kwaad:

Comments RSS
willemijn on vrijdag 13 april 2012 16:05
Het goede. Vanmorgen kocht ik een kadootje voor I.N.We geven een autobiografie van Karsik. De verkoopster hield een behulpzaam verhaal over het leven in Polen in de tweede WO. Waarom het kwade? Ook zeg je, waarom het goede. Beide zitten in de mens, maar soms denk ik dat het goede doen minder beklemmend werkt dan het kwade. ?? Vragen, vragen
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment