Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

de KennisMakerij

verbindt mensen !

Mijn Blog

Blog

Oloron-Ste.Marie

Posted on May 12, 2012 at 10:45 AM
Vrijdag 11 mei 2012 ben ik in Oloron-Ste.Marie aangekomen. Voor de statistieken: met 1974 km op mijn tellertje. Oloron is de plaats waar mijn route de Pyreneen overgaat. De Somport-pas. Daar ga ik zondag aan beginnen. Vandaag, zaterdag, heb ik een rustdag, in een eenvoudig hotel op een zolderkamertje. Maar met avondmaaltijd; heerlijk.
Ik heb vrijdag na aankomst (ik was vroeg, want het was een kort traject) heb ik bij het postkantoor drie speciale dozen naar huis opgestuurd met de kampeerspullen en m'n slaapzak enzo. Dat is nogal ingrijpend, eigenlijk. Niet alleen omdat ik nu 15 kg lichter ben (!), maar vooral omdat ik nu de mogelijkheid kwijt ben om ergens m'n tent op te slaan. Ik ben nu geheel afhankelijk van gites, refugio's, chambres, hotels. Spannend hoe dat zal gaan. Ik ben nu misschien meer pelgrim en minder reiziger.
Ik zette in een eerdere blog het gedicht van Kavafis (Ithaka). Nu zal ik het 'Gebed van de pelgrims op weg naar Compostella' opnemen. Ik kreeg dat van twee aardige mensen die in de kathedraal van Cahors namens het Franse genootschap pelgrims welkom heetten. In een nederlandse vertaling ! Het gebed ademt een andere sfeer dan het gedicht van Kavafis. Het trof me, omdat het verwoordde wat er regelmatig in mijzelf ook opwelde. Je wordt op zo'n tocht behoorlijk op jezelf teruggeworpen en dan heb je wel behoefte aan beschutting.
Afgelopen woensdag in Montesquiou had ik een vreemde ervaring. Ik zat te lunchen op een bankje in de schaduw en opeens dacht ik: wat zien die wolken er vreemd uit. Het was een stralende dag en de besneeuwde toppen van de Pyreneen hingen in de lucht !  Fascinerend gezicht. Vanaf die dag zijn de Pyreneen niet meer uit beeld geweest. Heel langzaam kwam ik dichterbij. De laatste drie dagen (woensdag van Castera-Verduzan naar Marciac 59 km,donderdag naar Espoey 55 km en vrijdag naar Oloron 56 km) heb ik drie schitterende tochten gemaakt. Vrijdag met bijna permanent uitzicht op de Pyreneen. Ik reed hoog op de flank van een heuvel tegenover de voet van de Pyreneen. Dat leverde regelmatig adembenemende uitzichten op. Dan ben je klein en ook trots dat je dat op je fietsje kan doen.
Ik vroeg  me af wat het met mensen doet als je je hele leven tegen die horizon-vullende muur aankijkt. Wil je dan niet weten wat er achter ligt ? En hoe is het om nooit de wijde horizon van de zee te zien ?
Morgen begin ik aan het derde deel van de reis, door Spanje.
Hartelijke pelgrimsgroet,
kees

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

2 Comments

Reply Maria Salomons
6:08 PM on May 12, 2012 
Over het opsturen van je spullen: "alles wat je niet meeneemt, is mooi meegenomen."
Reply Sylvia Coenen
6:56 AM on May 15, 2012 
Beste Kees,

Mooi om zo je berichtjes te lezen. Heb respect voor je hoor.
Succes en geniet van al het moois.
Sylvia
0