Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

de KennisMakerij

verbindt mensen !

Mijn Blog

Blog

vijf weken onderweg

Posted on May 16, 2012 at 3:15 PM
Gisteren (15 mei 2012) was ik vijf weken onderweg. Mijn tellertje stond op 2230 km. Ik had wat moeite met het vinden van onderdak. Uiteindelijk kon ik na ruim 100 km terecht in Tiebas: een klein plaatsje onder Pamplona (aan de route). Geen tijd meer voor een bijpraat-blog.
Vandaag ben ik 60 km verder gestopt in Los Arcos, bij  Logrono in de buurt.
De laatste vier dagen, na Oloron waren schitterend (en stevig).
Zondag ben ik aan de Col de Somport begonnen. De pas over de Pyreneen. Volgens het routeboekje kon een geoefende fietser met bagage de pas in een dag 'nemen'. Ik was daar voor mezelf niet zo gerust op. Maar het is gelukt ! Ik was superblij. Het was bedekt weer, met laaghangende bewolking. Goed fietsweer (voor mij dus). Het was zondag, dus weinig (vracht)verkeer. En ik was 15 kg bagage kwijt en dat scheelt een stuk in de klim. Het eerste stuk, naar Etsaut was sowieso een mooi stuk, dat niet te steil omhoog ging. Daarna kwam 20 km stevig klimmen. Helaas in die laaghangende bewolking, zodat ik van de hele pas niets gezien heb. Bovenop (1640 m) even gerust en wat gedronken. Daarna was het 35 km naar beneden. Het eerste stuk nog koud. Maar al snel verscheen de spaanse zon en kon ik zien in welk landschap ik reed. Droger en minder weelderig dan het franse. En zo bereikte ik na 87 km opgewekt Jaca en belandde in een auberge. Helaas in het hoekje van de harde snurkers op de slaapzaal: dus weinig geslapen. Jaca ook nog even ingewandeld; helemaal gelukkig. Ik was in Spanje, een andere wereld ! Dat was zondag.
Maandag daarop meteen weer zo'n klim (naar 1300 m hoog). Om het Monasterio San Juan de la Pena te zien. Dat was de reden waarom ik de Somport over was gekomen (in plaats van de Roelandpas). Dat kleine, adembenemende klooster, gebouwd onder een overhangende rots; zo compact en zo 'volmaakt'. Van de kloostergang stonden alleen nog de zuiltjes, met prachtige kapitelen. Dit te zien, was een van de doelen van mijn reis. Schitterend en ontroerend tegelijk. De afdaling daarna was op zich ook een avontuur, met zwevende gieren om je heen. Uiteindelijk overnachtte ik in de dorpsherberg van Berdun; een hooggelegen stadje op een bult in het landschap, dat vroeger de toegang tot het Ansodal bewaakte.
Dinsdag mijn lange trip door zeer afwisselende landschappen (oude vulkanische activiteit ?, een stuwmeer) en door de kloof van Lumbier. Een door de rivier de Irati uitgesleten diepe kloof, waar vroeger een trambaan in de rotswand uitgehakt was; de route volgde het oude trace. Dat was echt indrukwekkend en een beetje beklemmend zelfs. Gieren zwierven bij bosjes door de lucht. Wat een ontzettend oud landschap !
Na Lumbier volgde een glooiend dal, helaas wel vnl. geleidelijk omhoog. Mijn doel was Artaiz, waar volgens mijn boekje slaapgelegenheid moest zijn (zonder nadere specificatie). Dat klopte wel, alleen was er niemand thuis. Bij een buurman gebeld, die me adviseerde gewoon even te wachten. Het was half vijf. Na een tijdje de buurman nog eens gevraagd; of hij een telefoonnummer van die mensen had. Hij belde zelf en bracht slecht nieuws: ze zouden pas laat terug zijn. In een volgend dorp zou een auberge zijn. Toen ik daar aankwam bleek het hotel gesloten. Dan maar weer door. En zo werd het zeven uur voor ik in Tiebas in een pelgrims-auberge belandde. Wat was ik weer blij met m'n zelfbereide maaltijd, een douche en een bed. Geen snurkers, maar toch weinig geslapen op zo'n zaal.
Vandaag (woensdag) toch ook iets van 60 km gedaan; lekker weer, wat heuveliger dan gister. De hermitage van Eunate gezien, een kleine kapel, omgeven door een arcade met 35 boogjes. Sober, maar perfekt. Prachtig in het landschap. De steden Puenta la Reina en Estella doorkruist. Veel kerken gezien, maar toch was ik blij dat ik weer 'buiten' was. De route was niet geweldig omdat ie om een snelweg heen slingerde. Ondertussen krijg ik diep respect voor de lopende pelgrims, die door deze warmte hun last veel langzamer vooruit brengen dan ik. Het zijn er best veel; zo af en toe zie ik een fietser. Het gaat lekker; ik voel me goed en geniet met volle teugen (en zweet me een ongeluk). Ik slaap vannacht in een pelgrims-hostel, lekker op een eigen kamer.
Groet uit Los Arcos (met een heel bijzondere kerk met Jacobs-beeld).
kees

Categories: None

0